Az építkezés nem egyszerű feladat, főként napjainkban, amikor a fejlett technológiák és az innovatív megoldások eredményeként mindent (is) tudnunk kell már azt megelőzően, hogy a falak állnának. Mit értek “mindent (is)” alatt? Milyen sorrendben következnek egymás után a különféle munkafolyamatok? Milyen előnyökkel járt, hogy a saját házunk építésénél nem csak, mint tulajdonos, de mint lakberendező is jelen voltam az első pillanattól kezdve? Mit, mikorra és hogyan kellett átadnom a kivitelezést végző cégnek? Ezekről mind szó lesz az Otthon születik blogsorozat legújabb részében, amennyiben kíváncsi vagy, tarts velem ezúttal is, olyan információkat osztok meg, amelyek segítségül szolgálhatnak, ha éppen építkezés előtt állsz!

A történet ott kezdődik, hogy leendő otthonunkban mennyezet- és padlófűtés, illetve hűtés mellett tettük le a voksunkat, továbbá egy modern szellőző rendszer is kiépítésre került, amely folyamatosan friss levegőt biztosít majd a házban. Mindez azt jelenti, hogy az áram kiépítése mellett a födém kiöntését és az épület falazását a fűtés és hűtés, illetve a szellőző rendszerekhez szükséges csövek telepítése is megelőzi. Most pedig áttérhetünk a “mindent is tudni kell még mielőtt állnának a falak” részhez, ugyanis az előbbiekből az következik, hogy már az építkezés kezdetén pontosan meg kell határozni az összes lámpa és elektromos berendezés elhelyezkedését, hogy az összes kiállás a végső elképzeléshez mérten optimális helyre kerüljön. Őszintén mondom, már ezen a ponton éreztük, hogy mekkora előnyünk van, hogy szakmabeliként az én iránymutatásom alapján készülnek el a kiviteli tervek!

Most pedig jöhet egy jó tanács: még mielőtt megkezdődnek az építési munkálatok hasznos lehet, ha segítséget kérsz egy lakberendezőtől vagy belsőépítésztől, aki nem csak látványban tervezi meg a ház belső tereit, de elkészíti az összes kiviteli tervet is, amely kulcsfontosságú, ha egy hosszútávon élhető és élvezhető otthonra vágysz!

Visszakanyarodva és összegezve kicsit, ott tartunk, hogy választottunk hűtő és fűtő, illetve szellőző rendszert, a mesterek telepítették az ehhez szükséges csöveket, meghatároztuk az elektromos kiállások helyét és megtörtént a födém kiöntése, továbbá a falazás is!

Tovább lépve az összes vízkiállás elhelyezkedését kell megadnunk, azaz tudnunk kell a mosogató, a kád, a mosdó, stb., pontos helyét, ugyanis a következő munkafolyamathoz az aljzat betonázásához mindez elengedhetetlen. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy például egy padlón álló csaptelepnek egy 60×60 cm-es területet szabadon hagynak a mesterek, vagyis nem öntik ki betonnal, majd később a végső burkolást megelőzően ide fogják elhelyezni a csaptelep rejtett elemét és a maradék felület csak ekkor kerül véglegesen betonozásra.

Tehát leadtunk minden kiviteli tervet, kész a födém, állnak a falak és az aljzat betonozása is befejeződött, innentől kezdve meglehetősen felgyorsulnak az események azonban az, hogy mi történik ezután egy következő blogposztban fogom elmesélni, de még ehhez a témához kapcsolódóan tartogattam néhány gondolatot a végére.

Mint az a leírtakból kiderült a mai modern házak esetében kissé megváltoztak a építkezés munkafolyamatai, mondhatni a legfontosabb műszaki rendszerek a födémbe és az aljzatba kerülnek, rejtve és olyan módon, hogy később nem változtathatóak, nem vagy csak nagyon nehezen bővíthetőek, ezért nagyon fontos, hogy az első perctől kezdve végleges tervek legyenek a kezünkben!

Ezek a modern, “rejtett megoldások” több előnnyel rendelkeznek, mint hátránnyal, azonban az előző soraimat megerősítéseként fontosnak tartom elmondani, hogy a födémbe csak úgy vaktába nem lehet fúrni, hiszen ott futnak a fűtéscsövek, kizárólag hőkamera segítségével lehetséges elvégezni az efféle az utólagos munkákat. Tervezz előre és kerüld el ezeket a felesleges és rendkívül időigényes többlet feladatokat – ez az én tippem mindenkinek! 🙂

Hamarosan jelentkezem az Otthon születik blogsorozat következő részével, melyben magunk mögött hagyjuk a sok-sok műszaki témát és lakberendezés izgalmas világa felé vesszük az irányt

szerző: Szebellédy-Samu Judit
kreatív alkotó, lakberendező, a SUMISURA márka megálmodója