Amikor burkolatokat választunk az nem sietős feladat, épp ellenkezőleg, egy alaposan átgondolt, izgalmas küldetés, ugyanis a csempe, a járólap, a parketta adja meg a belső tér tökéletes alapját, amelyre tovább “építhetjük” az általunk elképzelt enteriőrt. Számtalan választási szempontot sorakoztattam fel, amikor új otthonunkba kerestem a számunkra legideálisabb hideg- és melegburkolatokat. A legideálisabb ezúttal azt jelentette, hogy színárnyalatát tekintve semleges, minőség szempontból időtálló és strapabíró, design kitétel a parkettánál chevron mintázat, hidegburkolat esetén pedig grandiózus méret és betonhatás volt. Azonban ez még nem minden, ha kíváncsiak vagytok a konkrét burkolatokra – képekkel és gyártó/név megjelöléssel –, illetve szívesen olvasnátok még részletekbe menően arról, hogyan befolyásolták az egyes helyiségek a választást és miért döntöttem végül az a parketta, csempe és járólap mellett, amelyek mostanra már telepítésre is kerültek, akkor tartsatok velem ezúttal is!

Még mielőtt rátérnék a burkolatokra, engedjetek meg egy kis kitérőt, hogy az előző Otthon születik blogposzt befejezéséhez kapcsolódóan – csakhogy kerek legyen a történet – annyit megosszak veletek, hogy a burkolást megelőzően bekerült az összes nyílászáró, amely azt jelenti, hogy a ház “bezárul” és megkezdődhetnek a belső munkálatok. Ebben a fázisban a következő lépés a ház fűtésrendszerének üzembe helyezése, ez egy 12 napos művelet, melynek során felfűtik, majd lehűtik, utána pedig újra felfűtik a házat. A sikeres teszt után a fűtés aktív és elkezdődhet a falak alapozó festése – téli időszakban elengedhetetlen a fűtés, ugyanis a falak optimális és gyors száradása csak így oldható meg. A festést pedig már a burkolás követi, ezzel pedig el is érkeztünk a blogposzt fő témájához.

Az egységes megjelenésre törekedve az egész házba egyféle meleg- és egyféle hidegburkolat mellett döntöttem. A járólapokat és a csempéket az olasz ABK gyártó GHOST termékcsaládjából választottam – nem volt nehéz döntés, hiszen ezek a burkolatok személyes kedvenceim, számos korábbi munkám során tettem le mellettük a voksom. A szóban forgó termékek jellegzetessége a robosztus méret – járólap 120×120 cm, csempe 60×120 cm – és a modern betonhatású felület. A GHOST IVORY járólap megtalálható az előszobában, a fürdőszobában és a WC helyiségben, illetve a teljes vendég rész területén. Kiemelten fontos volt számomra, hogy az előszobába olyan burkolattípus kerüljön, amely megkérdőjelezhetetlenül bírja a vizet, hiszen gyakorta lépünk a házba sáros, vizes cipővel, nem szerettem volna kockáztatni ezzel kapcsolatban. A GHOST GREY csempe pedig a fürdőszoba és WC helyiségek falain pompázik, ugyan nem teljes egészében, hiszen 100%-ban vízálló SUMISURA tapéták és dekorfalak is lesznek majd az említett terekben.

ABK GHOST IVORY 

ABK GHOST GREY

Tovább haladva a burkolatokon a parketta következik, rögtön a lényegre térve el is árulom, hogy a BARLINEK gyártó OAK TRIVOR CHEVRON padlója mellett döntöttem. Fontos megemlíteni, hogy házunk tervezésekor először melegburkolatot választottam, majd ahhoz kerestem a tökéletesen passzoló hidegburkolatokat. Már első pillanattól kezdve tudtam, hogy a modern stílust klasszikus elemekkel szeretném megfűszerezni és skandináv részletekkel pedig kellően otthonossá varázsolni. Mindezt tükrözi a burkolatválasztás is, hiszen amíg a chevron mintás parketta klasszikus megjelenésű, addig a betonhatású járólap modern külcsínt biztosít az enteriőrnek. A két burkolattípus fizikailag azonban kizárólag az előszoba és a nappali határán találkozik, ezt úgy oldottuk meg, hogy a parketta, illetve a járólap háromszög alakzatban fut össze és réz színű burkolatváltó profilt használtunk! Visszakanyarodva egy mondat erejéig a parkettához, a nappaliba, a konyhába, az étkezőbe, illetve az összes hálószobába ez a padló került!

BARLINEK OAK TRIVOR CHEVRON

A burkolatok bemutatásának végéhez érkeztünk, azonban van még néhány gondolatom, melyeket szeretnék megosztani veletek. Új otthonunk tervezésének kezdetén elhatároztam, hogy a bútorok, illetve az alsó és felső szintet összekötő, design lépcső lesznek a ház domináns elemei, éppen ezért visszafogott burkolatokat választottam, hiszen összhatásában letisztult terekre vágytunk. Ugyanakkor az is fontos volt, hogy a választott parketta, járólap és csempe megjelenését tekintve 10 év múlva is tökéletesen helyt álljon, így nem a mai trendeket vettem alapul, sokkal inkább egy időtálló megoldást kerestem.

Végül pedig már csak egy ki előretekintés – az Otthon születik blogposzt következő részében a tapétákat, illetve a dekorfalakat helyezem középpontba, már alig várom, talán elhiszitek, ha azt mondom, hogy ez az egyik kedvenc témám. 🙂

szerző: Szebellédy-Samu Judit
kreatív alkotó, lakberendező, a SUMISURA márka megálmodója