Otthon születik | 2. rész

Minden, amit a térszervezésről tudni érdemes

2021.02.13.
Otthon születik | 2. rész

Tágas, nyugalmat sugalló terekről ábrándoztunk, egy olyan házról, melynek minden részlete öttagú családunk kényelmét szolgálja. Ez az alapgondolat kísérte végig a teljes tervezési időszakot és egyúttal nagyban meghatározta az építkezés kulcsfontosságú fázisát, a térszervezést. Átgondolva az igényeket hamar eldőlt: mindenki megérdemel egy saját hálószobát, amely hangulatát, stílusát és teljes berendezését tekintve is összhangban van mindazzal, amit az adott helyiség “tulajdonosa” elgondolt. Mindezt szem előtt tartva az építész irodával bele vágtunk a helyiségek számának, méretének és egymáshoz való elhelyezkedésének meghatározásába, azaz a térszervezésbe.

A házba lépve csaknem az egész alsószint belátható, mi több még a kert szemet gyönyörködtető látványa is emeli a nagy egybefüggő tér természetközeli hangulatát. Itt található egy hálószoba, fürdőszoba, wc trió, amely komfortosan elkülönített vendégszekcióként funkcionál, de a jövőben akár dolgozószoba szerepét is betöltheti. Mindemellett itt kapott helyet a nappali, a konyha és az étkező, melyek egy légtérben helyezkednek el és az otthon központi helyszíneként egy olyan biztonságot adó “bázisként” működnek, ahol minőségi időt tölthet együtt a család. A szóban forgó tér szokatlan főszereplője egy design lépcső, amely összeköti a felső- és alsószintet, ugyanakkor látványos megjelenésével nagyban meghatározza az enteriőr modern stílusát és naturális mivoltát.

A kétszintes ház felső emeletén helyet kapott három gyerekszoba – melyek nem csak háló funkciót töltenek be, de méretüknek köszönhetően tökéletes színteret biztosítanak tanulásnak és kikapcsolódásnak egyaránt –, egy szülői hálószoba, melyhez tágas gardróbhelyiség tartozik, illetve egy fürdőszoba és toalett páros, amely nem mindennapi elhelyezkedésével hívja fel a figyelmet, ugyanis a két ház között húzódó garázs feletti tetőteraszba nyúlik be, különleges összképet teremtve. Szem előtt tartva, hogy a gyerekek lényegesen több időt töltenek saját kis rezidenciájukon, a gyerekszobák kerültek a ház világosabb oldalára, így ezek a helyiségek a lehető legtöbb természetes fényt kapják.

Mintahogy azt olvashatjátok is, egészen apró szempontokat is figyelembe vettem a térszervezés során, hiszem, hogy egy tervező már az építkezés ezen fázisában is fontos szerepet tölt be, segítségével, szakmai tudásával és tapasztalatainak megosztásával nagyban hozzájárul egy hosszútávon élhető és élvezhető otthon megvalósításához. Azt hiszem a legjobb tanács amit adhatok, hogy ne habozzatok már a legelején segítséget kérni!

Közeledik a térszervezésről szóló beszámolóm vége, azonban még mielőtt “elköszönnék” van egy fontos gondolat a fejemben: amennyiben építkezés, felújítás előtt bátran inspirálódjatok, gyűjtsetek képeket, én, mint szakmabeli sem tettem másképp, az épülő otthonunkat például részben az átrium házak ihlették.

Itt a vége, de hamarosan folytatjuk, az “Otthon születik” blogsorozat következő részében műszaki témával készülök és sok hasznos információt osztok meg veletek arról, hogyan épül fel egy mai modern ház.

szerző: Szebellédy-Samu Judit
kreatív alkotó, lakberendező, a SUMISURA márka megálmodója

1 Comment

  • Emily104086 / 2021.02.13.

    Kedves Judit!
    Minden munkád gyönyörű, és még ha vannak olyanok is amik nehezek te végigcsinálod és soha nem adod fel! Nagyon ügyes vagy és gratulálok minden sikeredhez és sok szerencsét kívánok minden jővőbeli projektedhez!

Leave a comment

error: Védett tartalom!