Természetközeli, szellős, világos, tágas terekben gazdag házra vágytunk, amely hosszú éveken keresztül kényelmes és egyúttal idilli otthont biztosít majd öttagú családunk számára. Az álmok akkor kezdtek valósággá formálódni, amikor a Hármashatár-hegy festői környezetében rátaláltunk egy saroktelekre, amely nem csupán ideális adottságokkal, de csodás panorámával is rendelkezett. Mondhatni szerelem volt első látásra, így rövid gondolkodást követően megvásároltuk az üres telket. 

Azonban még mielőtt ennyire előreszaladnánk kicsit visszarepülünk időben, egészen 2013-ba, a telek megvásárlásának évébe és megosztok veletek néhány fontos szempontot, amely számunkra elsődleges volt. Bár meglepő lehet, de már a telekvásárlás előtt határozott elképzeléseink voltak, hogy milyen családi házat szeretnénk – úgy kívülről, mint belülről –, így ezeknek megfelelően kerestük új otthonunk tökéletes helyszínét. Ilyen volt például a zöldkörnyezet, a panoráma, a biztonság, a jó levegő, de az is fontos volt, hogy közel legyünk jelenlegi lakóhelyünkhöz, óvodához és iskolához, ahová a gyerekek járnak. A ház méretét tekintve is konkrét terveink voltak, ígyfigyelembe véve a beépítési százalékot a telek mérete is körülbelül adott volt, illetve központi kérdés volt a telek fekvése is, hiszen napos, világos tereket álmodtunk meg.

A telekválasztási szempontok után már időben közelebbre ugrunk, egészen pontosan 2019-re – igen jól látod, 6 évet vártunk, mire beelvágtunk az álom otthonunk megvalósításába –, amikor leszerződtünk egy profi építész és egyben kivitelezőirodával, akik számos környékbeli házat tudtak felmutatni referenciaként és nem utolsó sorban rendkívül rugalmas, megbízható csapatot ismertünk meg személyükben. Az elképzeléseink egyeztetését követően hamar elkészült a két 160 m2-es ingatlanból álló ikerház terve, melyek egymáshoz képest eltolva helyezkednek el, elérve ezzel, hogy mindkettő ház kellőképpen világos legyen és elegendő napfényt kapjon. Nagy kert és teraszok, grandiózus ablakok, illetve átlátható, nagy egybefüggő belső terek jellemzik a házat és közvetlen környezetét, pontosan, ahogy elképzeltük. Itt kiemelném (újra), hogy az építészirodához már olyan konkrét elképzelésekkel érkeztünk, hogy tudtuk milyen, mennyi és mekkora helyiséget szeretnénk, illetve, hogy ezek egymáshoz viszonyítva, hogyan helyezkedjenek el. Lakberendezőként hiszem, hogy új ház építésénél hihetetlen nagy előny tud lenni, ha a tervező már akkor jelen van amikor csak az építészeti tervek készülnek. Esetünkben személyem miatt egyértelműen így volt és azt vallom, hogy ennek köszönhető, hogy lassan egy olyan otthonba költözhetünk be, amely éppen olyan, mint amit egykor megálmodtunk. Na de ne ugorjunk ennyire előre, hiszen a történet szempontjából még csak az építészeti tervek elkészülésénél járunk, ezeket hamar elfogadtuk és egy nagyot léptünk előre, amikor 2019 őszén elkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

Bár tudom, most jönne az építkezés eggyel érdekesebb fázisa, mégis elengedem a billentyűzetet, de figyeljetek, mert hamarosan folytatódik az “Otthon születik” blogsorozat. A következő részben a térszervezés témakörét veszem górcső alá és sok izgalmas információt osztok meg veletek az épülő házunk belső tereiről.

 

szerző: Szebellédy-Samu Judit
kreatív alkotó, lakberendező, a SUMISURA márka megálmodója