Látványtervezés 3D-ben

A lakberendezés legújabb lépcsőfoka

 

A 3D látványterv azért nagyszerű, mert olyan valósághűen adja vissza az addig csak fejben elképzelt enteriőrt, hogy a megrendelő úgy érzi a képek láttán, hogy megvalósulnak az álmai.

 

A lakberendezés első lépése a tervezés

Amikor megkeres egy megrendelő, egy enteriőr dizájner első feladata a tervezés. Ez egy kreatív és több lépcsős folyamat. Az első találkozón általában valamilyen elképzelés van a megrendelő fejében, amelyeket nagyvonalakban el tud mondani. Előfordul, hogy már hoz magával egy fotót, amibe beleszeretett, vagy ha ilyen nincs, akkor mutatok neki stílusokat, amelyek inspirálhatják, amiből választani tud.

 

A megrendelő igényei

A kiválasztott alapképet kezdjük azután aprólékosan átbeszélni. Például egy konyha tervezésénél felmerül, hogy ez a szín jó a padlónak, de más legyen a fal; vagy tetszik a konyhabútor, de nem tetszik a lámpa, stb. Ebben a szakaszban igyekszem minél jobban megismerni a megrendelőt, a szokásait. Maradva a konyha példánál, tisztázzuk, hogy hány fős a család, vannak-e gyerekek, milyen gyakran főz, milyen berendezést részesít előnyben és nem utolsó sorban fontos ismernem magát a teret, ahová a konyhát tervezik.

Egyedi bútorok, egyedi igények

A helyes tervezés figyelembe veszi a megrendelő egyedi igényeit csakúgy, mint a berendezni kívánt tér zavartalan funkcionális használatát. Vagyis nyilvánvaló, hogy ha főzünk a konyhában, akkor az előkészítő felületet a főzőfelület közelében alakítjuk ki, hogy ne kelljen a konyhán ide-oda szaladgálni feleslegesen.

Az egyedi bútortervezés lényege pedig az, hogy nem szabványméretekben, nem sablon formákkal és színekkel, hanem egyedi méretre és igényekre szabva készül el egy lakás, ház, üzlet vagy bármilyen helyiség belsőtere, megadva így a megrendelő számára a legnagyobb szabadságot saját környezetének kialakítására.

Látványtervezés 3D-ben

A beszélgetések, információk alapján a fejemben már összeáll egy terv, amit kézzel megszerkesztek, majd kiválasztom a tervezett alapanyagokat, színeket, formákat is.

Itt lép be most már egy 21. századi eszköz, a 3D látványtervezés. A tervező az általam megtervezett, megrajzolt műszaki rajz és leírások alapján valósághű színekkel, bútorokkal, textúrákkal, fényekkel elkészíti a helyiség 3D-s látványtervét. Lehetséges akár 360 fokos panoráma képet is készíteni, amely azt az érzést kelti, mintha bent állnánk a helyiségben.

A megrendelő álma

A 3D látványterv azért nagyszerű, mert olyan valósághűen adja vissza az addig csak fejben elképzelt enteriőrt, hogy a megrendelő úgy érzi a képek láttán, hogy megvalósulnak az álmai.

Azok a pillanatok, amikor látom a megrendelő arcán, hallom a hangján, hogy uh, igen! ez az, mindig megerősítenek, hogy milyen csodálatos hivatás is a lakberendezés.

Pin It on Pinterest

Share This