Emi szobája

Egyedi többfunkciós bútorok

Nagyon sok tárgyat, festményt, berendezést én magam tervezek és készítek vagy gyártatok le, ezek egyediek, az adott ház hangulatához, stílusához igazodnak, azok szerves részeivé válnak, és olyan pluszt adnak látványban, amelyet egy tömeggyártott termékkel nem lehetne elérni.

Egy kedvezőtlenebb beosztású lakásban pedig különösen fontos, hogy az esztétikumon felül a bútorok többfunkciósak legyenek, és maximális térkihasználást biztosítsanak.

Egy gyerekszoba esetében többször kell átgondolni a funkciókat, hiszen ahogy nő gyermekünk, változnak az igények, a bútorok, a preferált színek. Emiatt került átalakításra 9 éves kislányom, Emi szobája is.

A szoba ékes példája az egyedileg tervezett bútorok által nyújtott előnyöknek. Nem akartunk a berendezésre milliókat költeni, ugyanakkor a tér szűkössége miatt a bútorboltok által kínált robosztus, szögletes bútorok szóba sem jöhettek.

Költséghatékonysági okokból Emi szekrénye bútorlapból készült, de egy különleges megoldással mégis egyedivé varázsoltuk. A szekrényajtó kinyitását egy lézerrel kivágott, rétegelt falemezből készült, fogantyúként funkcionáló szív segíti, amely a szoba fő elemeit összekötő-díszítő motívum.

Szív alakú az éjjeli lámpa és ez a forma ismétlődik az ágy fejtámláján is.

A bútorlap színe adott volt, ehhez igazítottuk az ágyét is, amely borovi fenyőből készült és Annie Sloan festékkel, vizes-szivacsos technikával lett lefestve annak érdekében, hogy látható maradjon a fa természetes textúrája, erezete. A szokványos, szögletes formák helyett az íveké lett a főszerep, amely sokkal jobban illik egy lányszobához.

A szoba egyik első berendezési tárgya a szőnyeg volt, amelynek annyira megtetszettek a színei és a mintázata, hogy az lett a kiinduló látványelem a tervezés során. Az ágy alatti fal már ennek jegyében született, stencil segítségével.

Minden gyerekszobában szükség van polcra, de a megfelelő mélység megválasztásával nagyon sok helyet lehet nyerni. Ennek a polcrendszernek a mélysége nem éri el a 20 centit sem, mégis rengeteg könyvet rá lehet pakolni anélkül, hogy a zsúfoltság érzetét keltené. Természetesen Annie Sloan festéket használtam, hogy az erezet itt is látható maradjon.

Az íróasztal feletti polc is Annie Sloan festékkel készült, rajta a sok kis tárgy esztétikai célt szolgál. A megfelelő helyen és formában elhelyezett, saját készítésű díszek rengeteget hozzátesznek a látványhoz, segítségükkel összhangba rendezhetők akár a különféle stílusú berendezések is.

Az íróasztal feletti lámpa eredetileg gyertyatartó volt, de annyira magával ragadott a formavilága, hogy mindenképpen fel szerettem volna használni. Egy váratlan ötlettől vezérelve megfordítottam, és Tilka textilkábelek segítségével igazán tetszetős lámpa lett belőle.

Semmi sem az, aminek látszik! Néha érdemes elrugaszkodni a mindennapi használati tárgyak szokványos alkalmazásától. Erre bizonyíték ez a csodaszép, kecses kalitka, amelyből a Tilka munkatársai különleges fényszórású lámpát varázsoltak.

A régi bútorok között is számtalan kincsre bukkanhatunk. Amikor a kislányom eredeti színében és formájában meglátta ezt a tikfa asztalkát, kijelentette, hogy semmiképpen sem szeretné íróasztalként. Ám egy kis átalakítást követően már egészen másként vélekedett róla, pedig csak át lett festve Annie Sloan festékkel és új fogantyúkat kapott.

Pin It on Pinterest

Share This