Eklektikus fürdőszoba a panelben

Tévhit, hogy a paneleket nem lehet úgy újragondolni, hogy azok mind funkcionalitásukban, mind esztétikailag hozzák a felhasználói élményt. Igaz, ez kicsit több gondolkodást, utánajárást igényel, de egyáltalán nem lehetetlen!

A panelek esetében többnyire a szűkös terek, a falak mozgathatóságának hiánya okozza a fő gondot, ami a variációs lehetőségek számát igencsak behatárolja. Amikor megkaptam a megbízást ennek a parányi fürdőszobának az átalakítására, nagyon alaposan meg kellett terveznem, hogy mi hová kerüljön és tudtam, hogy a díszítő elemekkel is csínján kell bánni, nehogy összenyomják az egyébként is kis teret.

A fürdőszoba legmeghatározóbb látványeleme az erősen antikolt 3D fal, az általam egyedileg tervezett mintával. Az ihletet a távol-keleti országok épületeinek kopottas, egyben egzotikus hangulata adta. A kihívást itt egyrészt a kopottság mértékének eltalálása, másrészt pedig a fal egyenetlensége jelentette. Mivel nem akartunk egyetlen centimétert sem veszíteni az értékes térből, a gipszkarton fal eleve kizárásra került, viszont az általam – előző projektjeimben- nagy sikerrel alkalmazott 3D faldekor telitalálatnak bizonyult. A fal 3D hatását hozza vissza az egyszerűségében nagyszerű, fehér, dombornyomású csempe is.

Egy helyiség összképét harmonizálja, ha egy kiválasztott motívumot több felületen, akár eltérő textúrában is használunk. Mivel a cél egy egzotikus aurájú fürdő létrehozása volt, ennek szolgálatában választottam a színeket, az anyagokat és terveztem a fő motívumot, amely a falon kívül a mosdó alatti szekrényen is megjelenik. Stencil segítségével, Annie Sloan sötét wax-szal festettem rá a szekrényre a mintát és hogy még antikoltabb, egzotikusabb érzetet keltsen, néhány helyen Annie Sloan Florance színével gazdagítottam, majd a tartósság fokozása érdekében minderre színtelen wax-ot tettem.

Az egzotikus hangulatot a tömör, eredeti szépségében pompázó fenyőfa bútorok használatával fokoztuk. A Fanyúvasztó igazi fából, régi fenyő hajópadlóból készítette a mosdó alatti szekrényt, a mosdópultot és a polcokat, melyek mindegyikét hajólakkal kezelte le a vízhatlanság és párataszítás hosszútávú biztosítása érdekében.

Egy fürdőszoba nélkülözhetetlen kelléke a tükör. Az általam kiválasztott darab kerete tömör tikfából készült, és tudtam, hogy tökéletes lesz gyönyörű mintázatával. Persze többen le akartak beszélni róla, mivel a komor, gyászos színe miatt eredeti állapotában valóban volt inkább lehangoló, mint egzotikus. Ezen azonban megfelelő színárnyalatú Annie Sloan festékekkel segítettem és a végeredmény olyan lett, mintha csak egy indiai fürdő faláról akasztottam volna le. A színekkel is érdemes játszani: a tükör kerete és a fal egymás inverzei színben.

Pin It on Pinterest

Share This